Hoe ziet die nieuwe realiteit er uit?

Terwijl iedereen volop bezig is met het nemen van de nodige voorbereidingen om veilig terug aan het werk te gaan worden meer en meer organisaties geconfronteerd met een nieuw maar cruciaal gegeven: een goede hygiëne op de werkplek is één van de meest cruciale factoren geworden om deze terugkeer duurzaam succesvol te maken.

Waar schoonmaakprocessen tot op heden ofwel gericht waren op resultaatgericht schoonmaken,  focus leggen op het reinigen wat visueel vuil was, of een beperkt programma volgden zal dat nu helemaal wijzigen.

De grootste bedreiging voor de mens is namelijk een onzichtbare vijand, virussen en bacteriën die we met het blote oog niet kunnen zien. Kwalitatief en hygiënisch schoonmaken is één van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen om virusuitbraken te voorkomen. Het is cruciaal om cross contaminatie en infecties te voorkomen. Iedereen moet in een hygiënische omgeving kunnen werken.

De grootste uitdaging voor de toekomst zal dan ook zijn: “hoe kan een schoonmaker voor deze omgeving zorgen, kan hij/zij deze verantwoordelijkheid aan?”

Het gaat namelijk niet meer enkel om wat er wordt gereinigd en met welke frequentie, het gaat vooral over  het preventief reinigen en zelfs desinfectie. Er is een degelijk en onderbouwd programma nodig, een programma dat opgesteld is d.m.v. een risico gebaseerde aanpak.

De techniek die de schoonmaker hanteert is cruciaal: ervoor zorgen dat datgene dat niet zichtbaar is verwijderd wordt. Bijkomend is de juiste opvolging en sturing van de schoonmaker noodzakelijk. Hij/zij krijgt opeens een taak met veel meer verantwoordelijkheid dan hetgeen hij/zij gewoon is.

Wist je dat we, met TRU de afgelopen weken heel wat kantoren gereinigd en gedesinfecteerd hebben? De aangetroffen kwaliteit van de schoonmaak was heel verschillend. “Het maakte mij als expert heel nieuwsgierig”, vertelt Vanessa Morini, CEO van TRU.

In onze normale biotoop werken we in omgevingen waar er geen visuele vervuiling aanwezig is, waar het niveau van de aanwezige micro-organismen heel beperkt is en continu gecontroleerd wordt.

Ik vroeg me af wat de onzichtbare vervuiling was, hoeveel microbiële groei er aanwezig was op de oppervlakten die zogenaamd visueel zuiver waren, gereinigd door een regulier schoonmaakbedrijf.

Dus namen we de proef op de som.

We deden enerzijds een controle met onze PDL Powerlight volgens ISO14644-13:2017.  Met deze lamp kunnen we deeltjes detecteren tot 2µm (de grootte van een virus ligt tussen 20-300 nm).

Anderzijds namen we contactplaatjes om de microbiële verontreiniging te bepalen.

Hierbij de bevindingen:

Resultaten PDL controle

 

 

Resultaten microbiële stalen

Als gespecialiseerde cleanroom cleaner is visueel en onzichtbaar vuil verwijderen onze standaard. Onze schoonmaakprogramma’s worden opgesteld op basis van het unieke TRU Risico Reductie model. Het TRU-team is opgeleid in een zeer doorgedreven en strikte hygiënische aanpak. Het continu verbetermodel, dat onderdeel is van ons operationeel proces, zorgt voor een strikte opvolging en bijsturing van het uitvoerend team.

Zorg dat je je “Terug aan het werk” draaiboek goed aanpakt, zodat je heropening blijvend succesvol is.

Advies of hulp nodig, contacteer ons geheel vrijblijvend.

Hou het veilig en gezond!

 

Start typing and press Enter to search